de nieuwe Shifroni!

49.90 incl. BTW

de nieuwe Shifroni!

49.90 incl. BTW

Categorieën: ,

Beschrijving

The Psychophysical Lab, Yoga Practice and the Mind-Body problem – Nachtomy en Shifroni

Afgelopen maand volgde ik bij iYoga in Utrecht een zeer inspirerende workshop van de Israëlische Senior Yoga teacher Eyal Shifroni. Schrijver van o.a. de bekende reeks ‘A chair for yoga’, waarin het verdiepen van de yogabeoefening met behulp van props uitgebreid wordt geëxploreerd. Dit weekend was tevens de Nederlandse lancering van zijn nieuwste boek ‘The Psychophysical lab’, dat hij schreef met zijn vriend en filosoof Professor Ohad Nachtomy.

Dit boek buigt zich over het zogeheten ‘mind-body problem’. En onderzoekt de mogelijkheid om lichaam en geest dichter bij elkaar te brengen: in welke mate heeft de geest invloed op het lichaam en hoe kun je door lichamelijke beoefening van de asana’s invloed uitoefenen op de geest? Welke elementen spelen hier een rol bij? Dit vraagstuk wordt in het prachtig uitgegeven boek in verschillende delen onder de loep genomen, zowel vanuit de Iyengar yogakant als vanuit de Westerse filosofie.

Het bestaat uit – zoals Eyal het geïnspireerd door Prashant Iyengar noemt – een “lab” waarbij de asana’s op verschillende manieren uitgevoerd kunnen worden, de zogeheten ‘Explorations’ voor beginners en gevorderde beoefenaars. Een voorbeeld daarvan is sirsasana met verschillende hulpmiddelen. Waarvan ik er één graag wil uitlichten vanwege de bijzondere ervaring: het gebruik van een riem in de kopstand, die je aan je tenen vastmaakt en die vervolgens als een pendule voor je neus hangt. Beweegt de riem, dan ben je dus niet stabiel en hoe werkt de focus op de riem in op de stabiliteit van je houding en daarmee op je geest?

Daarna volgt een hoofdstuk waarin Ohad Nachtomy het Mind-Body dilemma uiteenzet aan de hand van Westerse filosofen als Socrates en Kant. Dat is verrassend, omdat de yoga vaak juist vanuit de Oosterse filosofie wordt onderbouwd. Daarop volgt dan weer een hoofdstuk met praktisch uitvoerbare reeksen asana’s die gericht zijn op mentaal welzijn, o.a. bij angst en depressie, met als mentaal doel vrolijkheid en optimisme!

Het is een heel toegankelijk en verfrissend boek, licht van toon en met heldere afbeeldingen en toelichtingen, daardoor nodigt het je meteen uit om zelf te gaan experimenteren en je persoonlijke ‘lab’ op je eigen mat op te zetten. Echt een aanrader!

Marike op den Akker – yogadocente.